Средба на владини претставници со откупувачите на јагнешко месо

Од:

Денеска во Владата на Република Македонија се одржа неформална средба помеѓу посебната советничка за земјоделство, шумарство и водостопанство на Претседателот на Владата на Република, Ленче Николовска, директотот на Државниот земјоделски инспекторат, Јане Станкоски, заменик директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Фирус Мемед со претставниците на кланиците-откупувачи на јагнешко месо на којашто се разговараше за состојбата со откупот и пласманот на јагнешко месо, условите за работа на кланиците, но и за начините за унапредување на сточарството како важна извозно ориентирана гранка.

На средбата беше заклучено дека разговорите од овој тип се одлична стартна основа за започнување на серизона и долгорочна соработка помеѓу Владата, сточарите и државните и претставниците на кланиците-откупувачи на јагнешко месо, со цел да се унапреди соработката, да се воспостави комуникација и дијалог низ кој ќе се изнаоѓаат решенија за наталожените проблеми, но и ќе се развиваат стратегии за развој на оваа гранка.

Советничката Николовска ги слушна барањата на откупувачите и ги информираше дека Владата на Република Македонија формираше Комитет за земјоделство и безбедност на храната со кој претседава лично Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, и дека систематизираните барања и предлози коишто беа тема на разговор ќе бидат процесуирани и разгледани во рамки на ова тело во кое се носат важни одлуки и решенија за граѓаните на Р.Македонија.

Заеднички беше констатирано дека важен е партнерскиот однос што Владата на Република Македонија го воспоставува со сточарите и откупувачите во процесот на носење и спроведување на политики во интерес на граѓаните.

Би можело да ве интересира

Извозниците на брашно од пченица и наполица ќе мора да остават 30% од производството за домашниот пазар

А1он

Владата со одлуки за олеснувања на лизингот и потрошувачките кредити за време на вонредната состојба

А1он

Владата ќе врши интервентна набавка на 200 респираторни машини

А1он

Угостителите бараат помош за исплата и на платите за март, Спасовски им предлага бескаматни кредити

Маја Илиевска-Пачемска

Владата денеска ќе свети сино по повод Меѓународниот ден за подигање на свеста за лицата со аутизам

А1он

(ВИДЕО) Спасовски: Очекувам банките да не го гледаат само својот профит, уредбата за замрзнување на кредитите во секој момент може да биде донесена

Маја Илиевска-Пачемска