Средба на министерот Шапуриќ со Комората на овластени архитекти и инженери

Од:

Министерот без ресор Зоран Шапуриќ оствари средба со претставници на Комората на овластени архитекти и овластени инженери.

Средбата, како што денеска соопштија од Кабинетот на министерот Шапуриќ, е реализирана на покана од претседателот на Комората на овластени архитекти и овластени инженери Миле Димитровски.

На средбата присуствувале околу четириесетина инженери-членови на Комарата, кои го запознале министерот Шапуриќ со проблемите со коишто се соочуваат при извршување на нивната работа и изразиле очекување за понатамошна соработка.

Министерот Шапуриќ истакнал дека членовите на Комората имаат активна улога во процесот на инвестирање во државата преку проектирање, ревизија на проекти и вклучување во сите фази на изведбата и надзорот. Шапуриќ нагласил дека определбата на Владата е да создаде интерактивна комуникација со сите структури на бизнис секторот со цел создавање на бизнис клима која ќе ги изедначи домашните со странските инвеститори. Во оваа насока, посочил министерот Шапуриќ, се планираат реформи во регулативата која се однесува на овие области.

Се планира и поттикнување на изградбата на индустриски објекти од страна на домашните инвеститори коишто ќе создаваат производи наменети за извоз кои ќе бидат супституција на увозот, што пак би довело кон намалување на надворешно-трговскиот дефицит. Развојот на индустријата, како што посочил, ќе се води во насока на решавање на проблемите во животната средина со што покрај економски, ќе се создаваат и еколошки бенефити за земјата и граѓаните.

Во комората членуваат околу 7.500 инженери, од кои 3.500 се лиценцирани.

Би можело да ве интересира

Прометот во индустријата намален на месечно, зголемен на годишно ниво

А1он

Почина архитектот Јован Стефановски Жан, автор на Милениумскиот крст и МНТ

Ана Ололовска

Раст на прометот на индустријата и на домашниот и на странскиот пазар

Ана Ололовска

Презентација на резултати од Project Hub Импакт 2019 „Креирај, откри и придонеси“

Ана Ололовска

Зголемени продажните цени на производителите на индустриски производи

Ана Ололовска

Одобрена изградбата на Триаголната кула во Париз