Со нов закон ќе се поттикнат инвестициите во рударството

Од:

Нов закон за рударство договорија министерот за економија Ваљон Сарачини и претставници на деловни субјекти од рударскиот сектори.

Целта на законот е да се поттикнат инвеститорите да вложуваат во овој сектор.

„Сега се предлага рокот за добивање концесија да трае 30 плус 10 години, со можност потоа предност да има постојниот концесионер за дополнителни 20 години“ – најави Сарачини. Предвидено е со законските измени да се укине вршењето на детални геолошки истражувања, со што се олеснува постапката за доделување на концесии за експлоатација, имајќи го предвид фактот дека најголем дел од барањата за доделување на концесии се однесуваат токму на овој вид на минерални суровини.

„Воведено е и правилото ’молчењето е одобрување’, исто така во насока на скратување на процедурите, во случај кога не е добиено мислењето од институцијата во утврдениот рок, како и можноста за електронска аукција“, изјави министерот Сарачини.

„Се работи за подобрен предлог закон за минерални суровини. Ќе имаме убав и стимулативен закон, што ќе овозможи поинтензивен развој и нови инвестиции, затоа што металните руди се извозно ориентирана гранка“ – смета Николајчо Николов, претседател на Македонска асоцијација за рударство и извршен директор во „Бучим“ од Радовиш.Со нов закон ќе се поттикнат инвестициите во рударството

Нов закон за рударство договорија министерот за економија Ваљон Сарачини и претставници на деловни субјекти од рударскиот сектори.

Целта на законот е да се поттикнат инвеститорите да вложуваат во овој сектор.

„Сега се предлага рокот за добивање концесија да трае 30 плус 10 години, со можност потоа предност да има постојниот концесионер за дополнителни 20 години“ – најави Сарачини. Предвидено е со законските измени да се укине вршењето на детални геолошки истражувања, со што се олеснува постапката за доделување на концесии за експлоатација, имајќи го предвид фактот дека најголем дел од барањата за доделување на концесии се однесуваат токму на овој вид на минерални суровини.
„Воведено е и правилото ’молчењето е одобрување’, исто така во насока на скратување на процедурите, во случај кога не е добиено мислењето од институцијата во утврдениот рок, како и можноста за електронска аукција“, изјави министерот Сарачини.

„Се работи за подобрен предлог закон за минерални суровини. Ќе имаме убав и стимулативен закон, што ќе овозможи поинтензивен развој и нови инвестиции, затоа што металните руди се извозно ориентирана гранка“ – смета Николајчо Николов, претседател на Македонска асоцијација за рударство и извршен директор во „Бучим“ од Радовиш.

Би можело да ве интересира

ДКСК отвора предмет за владината кризна помош за невладините

А1он

Владата објави насоки за државјаните на земјите кон кои воведе рестриктивни мерки за влез

А1он

(ВИДЕО) Спасовски: Во план е да инвестираме две милијарди евра за изградба и реконструкција на патната инфраструктура

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Царовска: Студентите помогнаа да донесеме политики кои ќе го подобрат стандардот на младите

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Спасовски: За три години изградени повеќе од 300 километри атмосферска канализација

Ана Ололовска

На работа се враќаат само родителите чии деца одат на училиште, но не и оние кои имаат деца во градинка

Ана Ололовска

Leave a Comment

eleven − one =