Со грант од преку 700 илјади евра Крушево соработува со Елбасан на промоција на туризмот

Од:

Крушево доби грант од преку 700 илјади евра во рамките на прекуграничната соработка со Албанија. Со општина Елбасан, Албанија и со неколку организации преку овој проект ќе се работи на промоција и одржливост на туризмот преку неколку инфраструктурни зафати и други активности.

Во рамките на проектот, Крушево ќе изгради паркинг до самото параглајдинг-полетувалиште на Мечкин Камен, заедно со хортикултурно уредување. Ова е исполнување на уште едно барање на параглајдеристите по поставувањето на новата вештачка трева и изградбата на објектот на полетувалиштето.

На полетувалиштето ќе бидат поставени и две станици кои ќе го мерат квалитетот на воздухот, како и брзината и насоката на ветрот.

Другите активности кои ќе се реализираат се: „Даунхил“ патеката која ќе овозможи одржување натпревари во планински велосипедизам на високо, професионално ниво; лед-осветлување на Крушево, поконкретно во околината на објектите од областа на културата каде ќе бидат поставени 200 ЛЕД светилки; промотивни активности на двете општини како атрактивни туристички дестинации. Ќе има и обуки и надградување на капацитети на угостителскиот сектор.

Според крушевскиот градоначалник Томе Христоски, градот има иднина во туризмот.

– Продолжуваме со работа во туризмот. Градиме инфраструктура и меѓународно го промовираме Крушево. Изминатите месеци интензивно работевме на проектот за прекугранична соработка со Албанија и успеавме да го добиеме грантот. Крушево има иднина во туризмот, вели Христоски.

Грантот е дел од „Прекуграничната соработка меѓу Република Северна Македонија и Република Албанија, инструмент за претпристапна поддршка од ИПА 2 за приодот од 2018 до 2020 година.

Би можело да ве интересира

Загинатите кај Крушево се од едно семејство – мајка и дете починаа, таткото и две деца повредени

СДСМ: Зечевиќ со млади социјалдемократи на коњички марш во Крушево

Солистички концерт на пијанистката Даница Стојанов во Крушево

Горан Наумовски

Во земјава нема доволно кустоси, странски водичи раскажуваат поинаква историја за нашите локалитети

Катерина Ѓуровски

Продолжениот Велигденски викенд повеќе од половина ќе ги исполни сместувачките капацитети на охридското крајбрежје

Ана Ололовска

Од 20 јуни чартер лет од Скопје до Кипар

Ана Ололовска