Скоро милион Италијанци останале без работа во изминатата година

Од:

Речиси милион луѓе во Италија останаа без работа во изминатата година како резултат на пандемијата на коронавирусот. Националната агенција за статистика соопшти дека стапката на вработеност паднала за 2,2 процентни поени до 56,5 отсто.

Националниот завод за статистика Истат објави дека нешто помалку од 22,2 милиони луѓе биле вработени во Италија во февруари, што значи дека тој број останал стабилен во споредба со јануари, но 945.000 помалку отколку во февруари 2020 година.

Заводот за статистика забележува дека се засегнати и мажите и жените, самовработените, оние што имаат договори за вработување и сите возрасни групи.

Во истиот период, невработеноста се зголеми од 9,8 на 10,2 процента.

Бројот на таканаречените „неактивни“ се зголеми за 717.000 достигнувајќи повеќе од 14 милиони. Но, тие се исклучени од статистиката за невработени.

Би можело да ве интересира

Италија: По примање прва доза вакцина, смртноста од Ковид-19 намалена за 95 отсто

Мери Јордановска

Италија го казни Гугл со над 100 милиони евра

Ана Ололовска

Италија сака да овозможи влез на патници без задолжителен карантин

Ана Василевска

Италијанската крајбрежна стража пресретна четири брода со 500 мигранти

Специјалци во повеќе европски земји координирано ја нападнаа италијанската мафија Ндрангета

Жарко Настоски

Италија за десетина дена го отвора туризмот, најави премиерот Драги

Жарко Настоски