Скопјани ќе плаќаат 29,5 денари месечно повеќе ако ЈП Водовод ја прифати максималната тарифа на Регулаторна

Од:

Регулаторната комисија за енергетика донесе одлука за минимална и максимална тарифа за цената на водата по метар кубен за Град Скопје, а од ЈП Водовод и канализација и од Советот на Град Скопје ќе зависи дали граѓаните ќе плаќаат пониски или повисоки сметки.

– Постоечката цена за домаќшинствата е 31,87 денари. Со наша одлука предлагаме минимална тарифа 31,53 денари и тоа е одредено минимално намалување кое се должи на помошта која се дава за електрична енергија. Додека максималната тарифа ќе изнесува 34,82 денари. Минималната е пониска од постоечката, а максималната е повисока за 9% од постоечката.
Овие предлози ќе бидат доставени до Водовод Скопје и тој ќе има право да донесе своја одлука во рамките на оваа тарифа и таа да ја достави до Советот на Град Скопје – истакна претседателот на Регулаторна, Марко Бислимоски.

Тој истакна дека нема да дозволи да се политизира прашањето со цените на водните тарифи затоа што РКЕ признава само економски оправдани трошоци и ги штити интересите на граѓаните.

– Ние признаваме економски оправдани трошоци. Да не се политизира прашањето со цените на водните тарифи. Со минималната тарифа можно е да има намалување на водата, а ако се прифати максималната тарифа можно е зголемување со месечен трошок од 29,5 денари.
Сметам дека 29,5 денари не претставува никаков проблем за граѓаните, тоа се само 30 денари на месечно ниво, доколку ЈП Водовод и канализација ја прифати максималната тарифа – додаде тој.

Би можело да ве интересира

Без вода неколку улици во Центар и Карпош

Ана Ололовска

ЕСМ во следните 10 години ќе ги снабдува скопјани со парно греење

Орце Костов

Издадени лиценци на 486 централи за производство на електрична енергија од обновливи извори

Ана Ололовска

Без вода жителите од населбата Долно Лисиче

Ана Ололовска

Струјата ќе поскапи 13 проценти ако РКЕ ги прифати барањата од компаниите, одлука околу 20 јуни

Водата во главниот канал во Венеција стана флуоресцентно зелена

Горан Наумовски