Шеснаесетти Министерски совет на Енергетската заедница во Скопје

Од:

Шеснаесеттиот Министерски совет на Енергетската заедница, чиј актуелен претседавач е Република Македонија, ќе се одржи денеска во Скопје.

Со Советот ќе претседаваат македонскиот министер за економија Крешник Бектеши и директорката за енергетска политика во Европската Комисија Меган Ричардс. Воведни говори ќе одржат премиерот Зоран Заев, и заменик на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори Кочо Анѓушев.

Енергетската Заедница е меѓународна организација која ги обединува Европската Унија и нејзините соседи за да создаде интегриран и одржлив паневропски енергетски пазар.

Шеснаесеттиот Министерски совет на Енергетската заедница, во рамките на македонското претседателство, ќе ги собере министрите одговорни за енергетика на деветте договорни страни од Договорот за Енергетска заедница (Албанија, Босна и Херцеговина, Грузија, Косово, Република Македонија, Молдавија, Црна Гора, Србија и Украина) и Европската Унија.

По завршување на состанокот, прес-конференција ќе одржат Анѓушев, Бектеши, Ричардс и Јанез Копач, директор на Секретаријатот на Енергетската заедница.

Би можело да ве интересира

Николовски: За 45% поголемо производство на струја, имаме најдобри резултати во енергетиката

РЕС одбележува една гостина постоење – компанијата донесе најповолно снабдување со електрична енергија во енергетската криза

(ВИДЕО) Андонов: Електро-енергетскиот систем е стабилен

ВМРО-ДПМНЕ бара итна седница за нивниот предлог Закон за енергетика

Ковачевски: Владата навремено интервенира за непречено снабдување со електрична енергија

Заедничка работна група на Србија, Албанија и Северна Македонија за соработка во енергетската криза и за стратешки проекти