„Сакам да работам“ за евентуалниот локален референдум во Тетово: Зошто ги премолчувате причините заради кои Албанија се откажа од забраната на игрите на среќа?

Од:

Во врска со повторното афирмирање на иницијативата за локален референдум во Тетово на кои жителите на општината наводно ќе треба да се изјаснат за дислокација на игрите на среќа од урбаните средини, Здружението на вработени во сектор игри на среќа „Сакам да работам“, го истакнува следното:

Жалиме што еден целосно легален економски сектор што вработува 10 илјади луѓе, индиректно помага 54 до 100 илјади работни места во државата, годишно приходува во Буџетот 280 милиони евра, некој упорно го прави таргет на дневно политички манипулации. Особено што дежурните критичари на игри на среќа се служат со гол популизам и прикриваат факти бидејќи не им одат во прилог. Имено, инијаторите на локалниот референдум треба на јавноста да и соопштат дека Албанската Влада се откажа од забраната на игрите на среќа, бидејќи нивниот Премиер Еди Рама соопшти дека за време на забраната како печурки никнале нелегални играчници. Притоа, корисно е да ја направат достапна информацијата колку жители на Косово секојдневно играат игри на среќа во Општина Тетово.

Паралелно ја користиме приликата да потсетиме дека наводното движење „Антикоцкање“ се’ уште не одговори на следните прашања: Дали и колку финансиски средства примиле во готово? По чиј налог се обидуваат да манипулираат со родителите на учениците? Колку чини и кој ги покрива трошоците за дизајнот и изработката на пропагандните материјали против игрите на среќа? Чии бизнис интереси се кријат зад нивните активности? Дали одработуваат да се затвори легален бизнис за некој да печали од интернет игри на среќа и играчници на црно, без контрола од државата? Дали така учениците ќе бидат во поголем или помал ризик? Кој ќе понесе одговорност за штетата што ќе следи? Зошто сакаат да остават десетици илјади свои сограѓани без егзистенција?

Се додека не и одговорат на јавноста за нас наместо движење „Антикоцкање“ ќе бидете група „ЗА коцкање на црно“!

ПР Текст

Би можело да ве интересира

Мнозинството пратеници ќе гласаат за игри на среќа на црно реагираат од Асоцијацијата на приредувачи на игри на среќа

Измените на Законот за игрите на среќа и за забавните игри го поминаа комисискиот филтер

А1он

(ВИДЕО) Приредувачите на игри на среќа најавуваат протести ако се донесе законот: Преку 10.000 луѓе ќе останат на улица

Катерина Ѓуровски

ДУИ: Кој го штити 15-годишниот монопол овозможен на бугарско-српско-македонска компанија за организација на игри на среќа, чија „пријавена“ добивка е просечно 15 милиони евра годишно?

Мнозинството од понеделник со нов обид да го помине Законот за игри на среќа со европско знаменце

Милошоски: ДУИ ги приватизира игрите на среќа