Регионална работилница за подигнување на свеста за консолидација на земјиште во Струмица

Од:

Во организација на „Food and Agriculture Organization“ во соработка со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство денеска во Струмица ќе се одржи регионална работилница за подигнување на јавната свест за консолидација на земјоделско земјиште.

Работилница е дел на годинашната кампања за консолидација на земјоделско земјиште која ќе трае во наредните два месеца.

Според организаторите, целта на работилницата е да се подигне локалната свест и разбирање за придобивките од консолидацијата на земјоделското земјиште, а на настанот поканети се земјоделци, сопственици на земјиште, земјоделски организации, претставници на села и локални самоуправи, геодетски фирми, претставници од МЗШВ и АПРЗ, како и други важни локални чинители од Источниот и Југоисточниот регион.

Учесниците ќе се информираат за принципите и постапките за консолидација на земјоделско земјиште во согласност со Националната стратегија за консолидација на земјиште (2012-2020) и Законот за консолидација на земјоделско земјиште, како и за тековните активности во рамки на проектот МАИНЛАНД. Сопствениците на земјоделско земјиште ќе бидат исто така информирани како да аплицираат на јавниот повик за изразување интерес за проекти за консолидација на земјоделско земјиште во текот на март и април 2019 година.

Би можело да ве интересира

Избувна пожар позади Судот во Струмица, интервенираат пожарникарите

(ВИДЕО) Прентовиќ: 55.000 земјоделци добиваат 30 отсто поевтина нафта

Ана Ололовска

ВИДЕО: Одобрен лов на диви свињи како превентива против „африканска чума“

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Трипуновски: Зелена нафта е само козметичка мерка, не ги решава проблемите на земјоделците

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Трипуновски: СДСМ носи само стагнација на македонскиот аграр

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Трипуновски: Зелена нафта за едни ќе има, за други не

Ана Ололовска