Раст од 13,1 на БДП во вториот квартал од годинава

Од:

Стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за второто тримесечје од 2021 година е 13,1, при што извозот на стоки и на услуги номинално се зголеми за 62,2 отсто, а увозот на стоки и на услуги се зголеми во номинален износ од 64,4 отсто.

Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, во второто тримесечје пораст е забележан во секторите Е, Ж и З – Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли; Транспорт и складирање; Објекти за сместување и сервисни дејности со храна од 46 отсто; Б, В, Г и Д – Рударство и вадење на камен; Преработувачка индустрија; Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација; Снабдување со вода; отстранување на отпадни води, управување со отпад и дејности за санација на околината од 11,4 и Ѕ – Информации и комуникации од 5,7 отсто.

Финалната потрошувачка на домаќинствата вклучувајќи ги непрофитните институции кои им служат на домаќинствата, во второто тримесечје номинално се зголеми за 14,9 отсто, а нејзиното учество во структурата на бруто-домашниот производ изнесува 70,2 отсто.

Би можело да ве интересира

Светска банка со подобрена прогноза за растот на БДП на земјава во 2021 година

Надворешниот долг изнесува 29,3 проценти од БДП

А1он

Монстат: БДП на Црна Гора лани се намали за 15,3 проценти

А1он

„Finance Think“: Растот на БДП е резултат на масовната имунизација и нормализацијата на економските текови

А1он

Заев оптимист за економијата: Како ќе расте БДП, така ќе се намалува државниот долг

Жарко Настоски

Третиот бран на епидемијата ја кутнал македонската економија, велат аналитичари

Жарко Настоски