Просечната плата во јуни 25 205 денари

Од:

Просечната исплатена нето-плата по вработен, во јуни 2019, изнесувала 25 205 денари и е за 4,1 отсо поголема од јуни минатата година.

Ваквото зголемување, според Државниот завод за статистика, се должи, пред сѐ, на порастот на платите во секторите: Дејности на здравствена и социјална заштита (11.7 %), Транспорт и складирање (10.3 %) и Градежништво (5.4 %).

Просечната бруто-плата, пак, во јуни 2019 година изнесувала 37 440 денари.

Би можело да ве интересира

Синдикатот на УПОЗ предлага нов начин на пресметка на платите во администрацијата

Ана Ололовска

Преговорите за зголемување на минималната плата се во тек, не се знае колкаво ќе биде покачувањето

Ана Ололовска

Заев најави економски мерки за супституирање раст на нето платите

Татјана Ташкова

Течат преговорите за пораст на минималната плата, синдикатите за, бизнисот резервиран

СДСМ: Платите продолжуваат да растат

Ана Ололовска

Просечната плата во мај 25 270 денари

Ана Ололовска