Просечната нето плата во октомври 29.145 денари

Од:

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во октомври годинава изнесува 29.145 денари.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во октомври 2021 година, во однос на октомври 2020 година, изнесува 104.5.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Други услужни дејности (11,7 проценти), Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (10,1 процент) и Информации и комуникации (10,1 процент).

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли (3,5 проценти), Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (2,1 процент) и Други услужни дејности (2 проценти).

Би можело да ве интересира

Влада: Просечната нето плата во државата рекордни 36.465 денари

Просечната нето плата во март 34.925 денари

Горан Наумовски

Просечната плата во февруари 33.720 денари

Просечната нето платата во јануари 33.943 денари

Ковачевски се пофали: Успеавме, просечната плата е 34.000 денари

Горан Наумовски

Влада: Просечната нето-плата во август зголемена за 11,3 %, достигна 31.871 денари

Ана Ололовска