Просечната нето плата во јануари 28.272 денари

Од:

Просечната исплатена нето плата во јануари изнесувала 28.272 денари што е за 2,7 проценти повисока од истиот месец лани, објави денеска Државниот завод за статистика.

Зголемување е забележано во секторите Дејности на здравствена и социјална заштита за 12,4 проценти, Уметност, забава и рекреација за 8,4 проценти и Информации и комуникации за 8,3 проценти.

Намалување во однос на декември 2020 година имало во секторите Финансиски дејности и дејности на осигурување за 7,7, проценти, Објекти за сместување и сервисни дејности со храна за 5,9 проценти и Информации и комуникации за 5,4 проценти.

Просечната бруто-плата во јануари изнесувала 42.204 денари.

Би можело да ве интересира

Заев: Од 1 јануари идната година просечната плата ќе биде 500, а минималната 300 евра

А1он

Заев: Порастот на просечната плата е резултат на економските мерки и политики на Владата

А1он

Владата презадоволна од растот на просечната плата: Скокнала за 100 евра од пред четири години

Жарко Настоски

Просечната плата во Црна Гора достигна 530 евра

Жарко Настоски

Костадинов: Растот на платите и намалената невработеност се показател за успешните економски политики на СДСМ

Заев: Расте просечната плата, посветени сме да ја зголемиме до 34.000 денари во следните четири години

Жарко Настоски