Проект за намалување на потрошувачката на енергија во јавниот сектор

Од:

Владата ја овласти вицепремиерката за економски прашања Мила Царовска, како назначен претставник за комуникација со Зелениот климатски фонд – Focal Point, да го потпише писмото без приговор за Проект за енергетска ефикасност во јавниот сектор во земјава и во рок од една недела од Информацијата за потребата од издавање на писмото, која е усвоена на денешната владина седница, да го достави до Светската банка и Министерството за финансии.

Како што соопшти владината прес-служба, целта на проектот е да ја намали потрошувачката на енергија во јавниот сектор и да го поддржи развојот и имплементацијата на одржлив механизам за финансирање на енергетска ефикасност во јавниот сектор.

-Проектот ги вклучува следните три компоненти: Вкупниот износ на Проектот развиен од страна на Светската банка се очекува да достигне вредност од 64 милиони долари, од кои преку Зелениот климатски фонд се очекува потенцијално финансирање од 10 милиони долари во вид на грант средства. Предложениот предлог-проект кој треба да обезбеди дополнителни средства во вид на грант од Зелениот климатски фонд ќе биде дел од Проектот за да помогне во зголемувањето на почетниот капитал и капацитет за воспоставување на Фондот за енергетска ефикасност во државата, соопшти прес-службата на Владата.

Би можело да ве интересира

Единствената електрана во Појасот Газа не работи, Израел го спречи снабдувањето со енергенси

А1он

Протест против поскапувањето на струјата: „Крвта ни ја испивте!“

А1он

Протести против поскапувањето на струјата во Кичево

А1он

МЕПСО: Неконструктивно е да се споредува цената на струјата со просечната плата во земјава

А1он

Протестен марш на гостиварци против поскапувањето на струјата

Дебрани протестираа против поскапување на струјата

А1он