Продолжува собраниската расправа по ребалансот на Буџетот

Од:

Во собраниската Комисија за финансирање и буџет денеска треба да продолжи расправата по ребалансот на Буџетот за 2017 година предложен од Владата.

Расправата почна во понеделникот кога министерот за финансии го образложи предложениот ребаланс. Во текот на досегашната расправа пратениците од мнозинството дадоа поддршка, додека опозицијата оцени дека ребалансот е антиреформски и дека се кратат средства за капитални инвестиции на сметка на партиски вработувања.

Основната цел на ребалансот, како што образложи министерот Драган Тевдовски, е да се намалат непродуктивните трошоци и да се обезбеди простор за реализација на политиките на новата Влада.

Вкупните приходи во првите шест месеци се 86,4 милијарди денари што е 46 отсто во однос на планираното, а расходите се 94,6 милијарди денари. Кај расходната страна има сериозно намалување во делот за стоки и услуги кои се скратени за 2 милијарди денари во однос на иницијалната проекција.

Со ребалансот планирани се 23,4 милијарди денари за капитални расходи, а поради ниската реализација во првата половина од годината извршено е намалување кај проектите кои имаат забавена динамика на реализација.

Растот на економијата е ревидиран на 2,2 проценти за годинава, а буџетскиот дефицит е проектиран на 2,9 проценти од БДП.

Расправата по ребалансот на Буџетот, согласно Деловникот на Собранието, може да трае до 10 работни денови. Досега поднесени се над 700 амандмани.

Би можело да ве интересира

Промена на собранискиот состав по локалните избори

Ана Ололовска

Џафери на Конференција во Атина, ќе се сретне со претседателот на грчкиот Парламент

Ана Ололовска

Џафери: Работиме на подобрување на транспарентноста на Парламентот

Џафери: Потребна е кредибилна европска перспектива за Западен Балкан, заснована на систем на заслуги

Ана Ололовска

Тројца амбасадори ќе ги претстават своите платформи пред собраниската Комисија за надворешна политика

Ана Ололовска

Џафери: Предлог-одлуката за формирање Анкетна комисија се враќа како неуредна, истата да се усогласи во рок од 15 дена

Ана Ололовска