Предлог анти-кризни мерки на Комората на Северо-Западна Македонија

Од:

Членките на Стопанската комора на Северо-Западна Македонија бараат враќање на ДДВ-то од страна на владините институции и итно враќање на државниот долг кон компаниите преку преземање на долгот од страна на комерцијалните банки.
Во анти-кризните мерки е и предлогот како подмирувачи на долговите да се појават банките, а државата во име на државни записи или кој било начин да даде гаранција за вратениот долг.
„ Се наоѓаме пред тешка ситуација која може да кулминира и затоа бараме излез од неа. Со невраќањето на ДДВ-то се ставаме пред свршен чин и се доведува во прашање нашиот извоз. Покачувањето на ДДВ-то е едно од болните решенија, меѓутоа, сепак, е решение“, рече претседателот на Комората, Мендерес Кучи.
Бизнисмените инсистираат и на олеснување на царинските процедури и поедноставување на процедурите за добивање концесии и давање мислења од владините институции, како и создавање поедноставен механизам за спроведување на принципот „молчењето е одобрување“.

Би можело да ве интересира

Комора на приватно здравство: Висината на капитацискиот бод да се одредува според методологија

Норвешка со 205 милиони евра ќе и помогне на Украина да обезбеди гас за зимата

А1он

Илон Маск: Правете повеќе бебиња за да ја одржиме цивилизацијата

А1он

Светската криза со храна ќе се влошува, луѓето плаќаат повеќе за основните потреби насекаде

А1он

Руските сили започнаа офанзива во Доњецк

А1он

Италија ќе им исплаќа по 200 евра на семејствата со ниски и средни примања во борба против инфлацијата

А1он