Позначајни движења кај останатите финансиски институции: прв квартал на 2022 година

Од:

Во првиот квартал од 2022 година, вкупните средства на останатите финансиски институции (ОФИ), достигнаа ниво од 168.858 милиони денари, што претставува квартален раст од 3.267 милиони денари.

dobivaj vesti na viber

Најголем дел од средствата на ОФИ им припаѓаат на пензиските фондови и на осигурителните друштва, со учество од 65,3% и 18,0%, соодветно.

Најзначајни инструменти на страната на средствата на ОФИ се вложувањата во должнички и сопственички хартии од вредност (учество од 49,1% и 25,8%, соодветно), како и вложувањата во валути и депозити (учество од 11,5%). Анализирано на страната на обврските на ОФИ, најголемиот дел се однесуваат на обврските врз основа на техничките резерви на осигурување и капиталните сметки (учество од 55,7% и 35,4%, соодветно).

Најновото соопштение за позначајните движења кај ОФИ е достапно на следната врска

Би можело да ве интересира

Средба на гувернерката Ангеловска-Бежоска со тимот на Светската банка: Народната банка е столб за одржување на финансиската стабилност

Ана Ололовска

НБ: Солидна кредитна поддршка на приватниот сектор во првото полугодие, особено на корпоративниот сектор

Ана Ололовска

Средба Ангеловска-Бежоска со претставникот на ЕИБ, Бјорн Габриел: Зелените финансии станаа потреба

Ана Ололовска

Во мај: Годишен раст од 2,4 % на вкупните депозити и од 9,9 % на вкупната кредитна поддршка

Ана Ололовска

Ангеловска-Бежоска на Годишната конференција на ЦЕФ: Со подигнување на капацитетот на институциите во регионот, до раст на продуктивноста и економскиот потенцијал

Ана Ололовска

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците

Ана Ололовска