Повисоки цените на индустриските производи на домашниот пазар на годишно ниво

Од:

Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар во септември се пониски за 0,1 процент на месечно ниво и повисоки за 1,2 проценти на годишно ниво, објави денеска Државниот завод за статистика.

Во септември во споредба со август годинава продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски во групата „интермедијарни производи, освен енергија“ за 0,5 проценти.

Во септември годинава во споредба со септември лани продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки во групите: „нетрајни производи за широка потрошувачка“ за 1,8 проценти, „капитални производи“ за 1,4 проценти, „енергија“ за 1,5 проценти и „трајни производи за широка потрошувачка“ за 0,7 проценти.

Би можело да ве интересира

Индустриското производство во јуни пониско за 15,1 отсто, во првите шест месеци намалување од 14,6 отсто

Ана Ололовска

Статистика: Неповолна состојбата во преработувачката индустрија, се очекува намалување на бројот на вработените

Ана Ололовска

Рекорден пад на индустриското производство во Европа во април

А1он

Прометот во индустријата во април намален за 50,8 отсто во однос април лани

Ана Ололовска

Пониски цените на производителите на индустриски производи

Ана Ололовска

Намален прометот во индустријата во март за 20,1 отсто

Ана Ололовска