Повеќе од 12,000 лица се евидентирани како невработени само во периодот март – мај

Од:

По основ на прилив од работен однос, во периодот 11.03 до 31.05 во Агенцијата за вработување, со статус на невработени лица се стекнале 11904 лица, а за кои претходно имало регистрирана пријава во задолжително социјално осигурување.

Според основот на престанок на работниот однос, од 11904 лица кои се стекнале со статус на невработени, 5703 лица (47,9%) се поради истек на определено време, 3082 лица (25,9%) се поради спогодбен престанок на работен однос, 1169 лица (9,8%) се поради отказ од работодавачот, 1112 лица (9,3%) се поради отказ од страна на работникот, 380 лица (3,2%) се поради отказ од деловни причини (технолошки, економски, организациони и слични промени), 104 лица (0,9%) се поради стечај – ликвидација, 76 лица (0,6%) се поради престанок на дејноста на работодавачот, а останатите 278 лица (2,3%) се поради други основи на престанок (записник од Државен инспекторат за труд, судска пресуда и сл.).

Според школска подготовка, од приливот на невработени лица од работен однос, 6961 (58,5%) лица се со непотполно средно и завршено средно образование, 3128 лица (26,3%) се без образование и со основно образование, а 1815 (15,2%) лица се со вишо и високо образование.

Според возраст на лицата, најголемиот број се на возраст од 30 – 49 години (5729 лица или 48,1%), на возраст до 29 години се 3276 лица (27,5%), а на возраст над 50 години се 2899 лица (24,4%).

Вкупниот број на невработени лица евидентирани во Агенцијата за вработување во периодот март – мај 2020 година бележи зголемување за 12297 лица, стои во соопштението од Агенцијата.

Би можело да ве интересира

Невработеноста во еврозоната на рекордно ниско ниво од 6,5 проценти

А1он

Евростат: Стапката на невработеност во ЕУ е шест проценти

Рекорден број Французи дале отказ од работа во потрага по постојана работа

А1он

Намалена невработеноста во Грција

А1он

Невработеноста во САД повторно на најниско ниво во последните 50 години

Хаѕидакис: Невработеноста во Грција падна на 11,9 отсто во февруари и не е прво априлска шега

А1он