Последен ден од МЕФ 2019

Со воведно обраќање на шпанскиот амбасадор Емилио Лорензо Сера на тема „Обновливи извори на енергија и енергетска ефикасност – искуства од Шпанија“ и одржување на двата последни панела денеска во Струга ќе биде затворена меѓународната конференција за енергетика „Македонски енергетски форум – МЕФ 2019“.

Темата на првиот панел ќе биде „Нови технологии и обновливи извори во целокупното производство на електрична енергија по 2030 година“ на која меѓудругите ќе дебатира и министерот за економија Крешник Бектеши. Вториот панел е на тема „Енергетската ефикасност како главен фактор за намалување на потрошувачката на енергија по 2030 година“.

На настанот, чија тема е „Енергетската транзиција во светот преку обновливи извори и енергетска ефикасност“, во изминатите два дена дебатираа високи претставници од домашни и меѓународни институции, приватни компании, невладини организации и експерти од областа на енергетиката.

Би можело да ве интересира

Компаниите од енергетскиот сектор ќе доставуваат податоци на месечно ниво до РКЕ

Ана Ололовска

МЕФ 2019: Заштедата на енергија може да се зголеми за шест пати со воведување мерки за енергетска ефикасност

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Бектеши на МЕФ 2019: Работиме на повеќе полиња за поголема употреба на обновливи извори на енергија

Ана Ололовска

Сера: Македонија да внимава со транзицијата кон ОИЕ

Ана Ололовска

МЕФ 2019: Да се направи рамнотежа меѓу користењето на почвата и производството на енергија

Ана Ололовска

Анѓушев: Во наредните две до три години нови 350 мегавати од обновливи извори

Ана Ололовска