„Пошта“ достави писмо до банките за деловна соработка

Од:

АД „Пошта“ денеска достави писмо за деловна соработка до сите банки во земјава и до Македонската банкарска асоцијација. Писмото е доставено по вчерашната согласност добиена од Владата за отпочнување на постапка за преговори за склучување на нов договор за услугите за платен промет.

По пропаѓањето на Еуростандард банка преку која „Пошта“ ги вршеше услугите од платен промет, беа стопирани сите услуги од платен промет преку оваа институција.

Заинтересираните банки сега во рок од три работни дена треба писмено да се произнесат дали се заинтересирани за соработка со Пошта за потоа да отпочнат преговорите.

– Во контекст на започнувањето на преговори со деловна банка, а имајќи предвид дека како Акционерско друштво во државна сопственост, својата дејност ја извршува согласно Законот за јавни набавки, укажуваме дека преговорите за соработка со деловна банка согласно член 23 став 1 точка 6 под б за Општи исклучоци од Законот за јавни набавки нема да се спроведува по именуваниот Закон, согласно препораките од Бирото за јавни набавки, кое препорачува договорниот орган да ги запази основните начела на конкуренција и еднаков третман на економските оператори при избор на банка, се вели во соопштението од АД „Пошта“.

Постапката за избор на банка и Писмото за намери беа донесени на денешната седница на Управниот одбор на АД Пошта.

Би можело да ве интересира

Светски ден на поштите, писмото „Добар ден, добар човеку!“ на Јана Поповска отпатува во Берн

Ана Ололовска

Каматите во август намалени и кај кредитите и кај депозитите

Ана Ололовска

Осумте банки заинтересирани за соработка со Пошта до крајот на месецот треба да достават понуди

Ана Ололовска

Втора шанса за одложување на плаќање на кредитите бараат 20 до 30 отсто од тие кои веќе ги одложиле обврските

А1он

Најдобрите на Европскиот квиз на парите на средби во МБА и НБ – финансиската едукација и натаму да биде еден од приоритетите

Ана Ололовска

Мега-скандалот со перењето валкани пари ги урна акциите на големите светски банки

Жарко Настоски