Поддршка за инвеститорите полесно да дојдат до државна помош, нуди Делегацијата на германското стопанство

Од:

Делегацијата на германското стопанство им нуди поддршка на странските и домашните инвеститори за полесно да дојдат до државната помош преку правење анализи на македонските закони, но обезбедува и советување за приватно финансирање од регионални и меѓународни донатори.

-Со цел како на странските, така и на домашните компании инвеститори да им се овозможи полесен пристап до државната помош која ја нуди Владата за нови инвестиции, нашата канцеларија нуди анализа на македонските закони за државна помош. Покрај анализата која ја вршиме за секоја компанија засебно, проценувајќи ги можностите за државна помош во однос на инвестицијата која ја планира компанијата, нудиме и советување за приватно финансирање од регионални и меѓународни донатори, вели директорот на Делегацијата, Патрик Мартенс.

Мартенс воедно информира дека Делегацијата ја спроведе петтата обука на обучувачи за дуално образование со германски експерт. Со тоа, како што соопшти, досега се обучени и сертифицирани околу 50 компаниски обучувачи по германски стандарди.

-Покрај пандемијата со корона вирусот, дуалното образование во земјата и натаму успешно се имплементира. Притоа, од страна на компаниите се применуваат сите здравствени и безбедносни протоколи. Во наредните недели практичната обука на ученици треба да почне и кај нашите компании-партнери од Прилеп – „Витаминка“, „ВИК“ и „Гентерм“, наведува Мартенс во соопштението до медиумите.

Би можело да ве интересира

Заев: Секоја криза е шанса, затоа планираме големи проекти

Жарко Настоски

ВИДЕО: Инвестиции од повеќе од осум милијарди евра, најави премиерот Заев за следните шест години

Ана Ололовска

Чекаме важни европски пари за обнова на економијата по ковид-кризата, вели Заев

Жарко Настоски

„Гересхајмер“ отвори фабрика во Бунарџик, инвестиција од 25 милиони евра и 400 работни места

Ана Ололовска

ВИДЕО: „Дрекселмајер“ отвора нова производствена линија во Кавадарци и нов производствен погон во Куманово

Ана Ололовска

ВИДЕО: Заев во Делчево на почетокот на градежните работи за изградба на современ градски пазар

Ана Ололовска