Почнува вакцинацијата против „јазлеста кожа“

Од:

Од денеска почнува вакцинацијата на говедата против болеста „јазлеста кожа“.

Вакцинацијата ќе трае до 31 мај, а се спроведува согласно Годишната програма за здравствена заштита на животните од страна на овластените ветеринарни друштва.

Со 230.000 дози од вакцината, донација од ЕУ, опфатена ќе биде целата популација говеда во земјава.

Болеста „јазлеста кожа“ во земјава засега е ставена под контрола благодарение на претходните вакцинални кампањи и засега нема појава на нови случаи.

Последниот случај на оваа болест кај говедата, по појавувањето во 2016 година, е евидентиран во јуни 2017 година во Кривопаланечко.

Би можело да ве интересира

АФПЗРР: Почна аплицирањето за субвенции за прва фаза произведено и предадено млеко на преработувачки капацитети

Ана Ололовска

При крај рокот за аплицирање за набавка на педигриран приплоден добиток

Ана Ололовска

Деветта средба на сточари и земјоделци

Наум Локоски

Николовски: Со развојни мерки ќе го сопреме падот на бројките во сточарството

Наум Локоски

Повеќе говеда, а помалку живина лани во Македонија

Ана Ололовска

Цената на јагнето ниска, најголем пласман во Италија

Ана Ололовска