Пад на побарувачката за „црно злато“ во 2020, предвидува ОПЕК

Членките на ОПЕК минатиот месец произведоа 29,83 милиони барели сурова нафта дневно или 60.000 помалку во однос на мај.

Во својот месечен извештај, објавен денеска, Организацијата за извозници на нафта наведува дека обемот на производството е намален за 142.000 барели во санкциите против Иран до 2.23 милиони.

Покрај тоа, во Ангола беа произведени 57.000 барели помалку или 1,42 милиони дневно.

Нигерија имаше највисок раст на производството од 129.000 барели на 1.86 милијарди барели дневно, по што следи Саудиска Арабија со зголемување од 126.000 барели на 9.81 милиони на ден.

Прогнозата на ОПЕК за овогодинешниот раст на побарувачката останува на 1,14 милиони барели дневно, на вкупно 99,87 милиони.

Најголемиот дел од овој раст на побарувачката им се припишува на Азија и Кина.

Би можело да ве интересира

Раст на цените на нафтата

Татјана Ташкова

Во источниот регион ќе се гради репроцентар за фазани

Цените на нафтата за половина година скокнаа за повеќе од 20 отсто

Ана Ололовска

Министерство за економија: Не даваме никакви дозволи и лиценци за тутун, само ги впишуваме компаниите со тутунски производи во Регистарот

Ана Ололовска

Донесен Законот за враќање на дел од данокот на додадена вредност на физичките лица

Ана Ололовска

Министерството за економија за една недела да ја испита дозволата за концесија на „Еуромакс“

Ана Ололовска