Ориенталниот тутун заминува во историјата?

Од:

Министерството за земјоделство, размислува за ограничување и постепено укинување на насадите со ориентален тутун.

Дознаваме , дека препораките на Светската здравствена организација ќе се испочитува од страна на Република Македонија.

Според препораките за 5 години треба да престане одгледувањето на ориентални тутуни во Македонија.

Веројатно е дека уште во следната, 2013 година, производството ќе биде намалено на 12.000 тони, за до 2018 година ориенталниот тутун сосема ќе исчезне од македонските полиња.

Фабриките , производители на цигари веќе масовно почнале да ги откажуваат договорите со откупувачите на ориентален тутун на Балканот.

Од извори од Министерството за земјоделство, дознаваме дека во 2013, веројатно е дека само две компании ќе откупуваат ориентален тутун, СокоМак Битола и Велес Табак.

Ставрески неодамна им порача на тутунарите да не се грижат, останува тутунот на македонските ниви,а субвенцијата од едно евро тутунарите ќе си ја добиваат.

Би можело да ве интересира

СЗО повикува да прекине субвенционирањето на тутунот, С. Македонија меѓу посочените земји

Ана Ололовска

Ковачевски: Го зголемуваме домашното производство на храна, тутунот има историски највисока откупна цена

По 140 години работа пропадна Фабриката за тутун во Сараево

А1он

Откупот на тутунот се одвива непречено, производителите реагираат за цената

А1он

Стопанска комора: Штетни се изјавите на некои пратеници за дозволениот увоз на тутун

Ана Ололовска

Шест градоначалници и четворица пратеници од Пелагонискиот регион бараат измени во Законот за тутун

А1он