Организација на потрошувачи: Со покачувањето на цената на струјата во прашање се доведува економската безбедност на граѓаните

Од:

Организацијата на потрошувачите на Македонија (ОПМ) е против покачувањето на електричната енергија од 7,4 проценти која ја утврди Регулаторната Комисија за енергетика и водни услуги, бидејќи, според нив, доаѓа во време кога граѓаните се најтешко погодени од корона кризата.

– Во настанатата кризна ситуација за голем број потрошувачи не се доведува во прашање само нивното здравје, туку и нивната економска безбедност, од причина што голем дел од нив ги загубија своите работни места или им се намалија приходите. Пресметките за покачување на цената на електричната енергија треба пред се да се засноваат на потребата од намалување на оперативните и фиксните трошоци на енергетските компании кои потрошувачите не треба да ги субвенционираат за тие да продолжат да работат неефикасно, се вели во соопштението од ОПМ.

Регулаторната комисија, сметаат од Организацијата на потрошувачите на Македонија, требаше да спроведе стручна дебата со сите заинтересирани страни па дури потоа да предложи соодветно решение кое нема да биде на штета на граѓаните преку покачувањето на струјата на ваков начин, ненадејно и без соодветни консултации. 

Би можело да ве интересира

МЕПСО: Неконструктивно е да се споредува цената на струјата со просечната плата во земјава

А1он

Протестен марш на гостиварци против поскапувањето на струјата

Дебрани протестираа против поскапување на струјата

А1он

Протест во Тетово поради поскапувањето на струјата

А1он

РКЕ ќе побара Електродистрибуција да ги замени постоечките со броила со далечинско отчитување

А1он

Проект за намалување на потрошувачката на енергија во јавниот сектор

А1он