Огласувачите да ги зголемат буџетите за дигиталните издавачи во Македонија

Од:

Претседателот на ИАБ Македонија, Борис Ефтимовски, ги повика најголемите огласувачи во Македонија во своите буџети за реклама за наредната година да го зголемат делот предвиден за огласување преку домашните веб-портали.

„Очекуваме од домашните компании и медиумски агенции во своите буџети за наредната 2019 година да издвојат поголем дел за дигиталните издавачи и македонски веб-портали, пропорционално на импактот што тие го имаат во секојдневието на македонските граѓани“ – вели Ефтимовски и надополнува: „Просто неверојатно звучи податокот дека третата најголема национална телевизија има поголеми приходи од водечките 30 македонски веб-портали заедно. Овој сооднос помеѓу огласувањето на двата водечки канала, телевизијата и интернетот, е неприфатлив и целосно не одговара на улогата што веб-порталите ја имаат во општеството во делот на информирање, едукација, забава и во севкупното поминато време на медиумско консумирање“.

Според него, огласувачите треба дополнително да го поддржат развојот на квалитетните веб-портали во Македонија и процесот на саморегулација, преку поголема застапеност на веб-медиумите што го прифаќаат Етичкиот кодекс на ИАБ во своите медиумски планови.

ИАБ Македонија е дел од интернационалната мрежа IAB Worldwide со седиште во Њујорк, која претставува најголема глобална мрежа што ги обединува медиумите, маркетинг-агенциите и огласувачите со цел развој на онлајн огласувањето.

Би можело да ве интересира

Македонија покажува подобрување на состојбата со безбедноста на новинарите и медиумските работници

Ана Ололовска

САД и неколку западни земји со осуда кон Русија за „злоупотреба на новинари“

Медиумите не го прекршиле Изборниот законик при известувањето во првиот изборен круг

Ана Ололовска

„Жените во медиумите“ во фокусот на петтиот Медиумски фестивал Скопје

Ана Ололовска

Новинарски организации од Западен Балкан ја повикуваат ЕУ да ја заштити слободата на медиумите во Албанија

А1он

Европратеници пристигнуваат во Бугарија поради слободата на медиумите и корупцијата

А1он