Одземена лиценцата на „Сан петролеум“ за трговија на големо со сурова нафта и деривати

Од:

Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) денеска донесе одлука за престанок на лиценцата за вршење на енергетска дејност трговија на големо со сурова нафта, нафтени деривати, биогорива и горива за транспорт – трговија на големо со Еуродизел БС (Д-Е V), Еуросупер БС 95 и Екстра лесно 1 (ЕЛ-1), на Друштвото за производство, трговија и услуги „Сан петролеум“ ДООЕЛ увоз-извоз – Скопје.

dobivaj vesti na viber

Одлуката доаѓа по поднесеното барање од „Сан петролеум“ до РКЕ на 9 јули годинава за престанок на лиценцата, бидејќи престанале да ја вршат дејноста.

Како што истакна претставникот на „Сан петролеум“ на денешната подготвителна седница во РКЕ, барањето го поднеле заради давањето подлиценца на „Супер трејд“ за вршење на дејноста поради што, како што рече, сметаат дека е економски неисплатливо да плаќаат закуп на резервоари кога според договорот „Супер трејд“ ќе бидат увозници и застапници на брендот. „Сан петролеум“, посочи, останува да работи само во делот трговија на мало со бензинската станица која ја поседува и веќе два месеца не увезува нафтени деривати и локално се снабудва од „Супер трејд“.

„Сан петролеум“ лиценцата за вршење дејност ја доби на 11 февруари 2015 година со период на важење од 10 години. За вршење на дејноста досега користеа три резервоари од кои два по 1.000 метри кубни за Еуродизел и Еуросупер и еден од 500 метри кубни за Екстра лесно гориво. Резервоарите беа под закуп од друштвото „Тапмак“ Пробиштип и се наоѓаат во Пробиштип.

Би можело да ве интересира

Бислимоски: Потрошувачите плаќаат само за она што го имаат потрошено, РКЕ не ги признава кражбите на електрична енергија во крајната цената

Ана Ололовска

ЕВН: Надоместокот за пренос и дистрибуција постои отсекогаш, сега се издвојува согласно европските регулативи, а РКЕ признава само дел од вкупните загуби, дел се на товар на компанијата

Ана Ололовска

Бислимоски почна да штеди во РКЕ: Дојдов на работа по скали, планирам да ослабам

Орце Костов

Бислимоски: БЕГ да ги сторнира сметките за парно бидејќи се пресметани без субвенции за топлинска енергија

Орце Костов

РКЕ: Потрошувачите кои се приклучени на БЕГ да продолжат редовно да си ги подмируваат месечните фактури за испорачаната топлинска енергија.

Катерина Павлова-Николовска

Бислимовски: Укинат надоместокот за мрежарина при предавање на вишокот произведена електрична енергија од обновливи извори

Ана Ололовска