Одобрени првите бескаматни кредити за поддршка на 136 мали и средни компании

Од:

Владата ја задолжи Развојната банка на Северна Македонија АД да склучи договори за кредит со кредитобарателите кои ги исполнуваат условите и критериумите за бескаматни кредити. Според информацијата на Развојната банка на Северна Македонија, од обработените барања условите ги исполниле 136 компании со 1.737 вработени, и на нив им се одобруваат бескаматни кредити во вкупен износ од 1.263.079 евра.

Од овие 136 компании-апликанти, 96% се компании до 10 и компании до 50 вработени, што покажува дека средствата од бескаматната линија Ковид1 примарно ќе стигнат до микро и малите компании. Доставата на Информации со обработени кредитни апликации кои исполнуваат услови до Владата ќе се одвива редовно, на неделно ниво, сè додека не се исцрпат во целост средствата од кредитната линија Ковид1, односно од Кредитната линија од Посебниоткредитен фонд (ПКФ) со цел намалување на последиците од коронавирусот КОВИД-19.

Најдоцна до крајот на неделата Развојна банка ќе стапи во контакт со сите компании чии кредитни апликации беа одобрени на денешната Седница на Влада заради реализација на договорите за кредит.

Би можело да ве интересира

Велешкото јавно обвинителство отвори предмет по повикот од Митрополитот Агатангел за масовно одење во верските храмови

А1он

ВИДЕО: Карантин има, луѓе нема – километарски колони на излезите од Скопје

Димитриевски: Убеден сум дека вистината за овој монтиран случај излезе на виделина

А1он

(ВИДЕО) Скопјани во редици пред маркетите: поради карантинот, останавме без леб

Габриела Димковиќ-Мишевска

Стаменковска Стојковски: Владата веднаш да преземе мерки за заштита на вработените во јавниот сектор

А1он

Човек ја гаѓал Владата со јајца

А1он