Одобрени 2.678 кредитни барања во износ од 30,3 милиони евра од третата кредитна линија на Развојната банка

Од:

Вкупно 2.678 барања се одобрени од третата бескаматна кредитна линија со грант компонентна „Ковид 3“ на Развојната банка на Северна Македонија. Вкупниот износ за одобрените барања, како што денеска соопшти Банката, е 30,3 милиони евра.

На јавниот повик „Ковид 3“ пристигнале кредитни барања од 3.282 компании од кои обработени се вкупно 3.155 барања или 96 проценти. Од нив, 2.678 апликации ги исполниле условите од јавниот повик, а 477 не исполниле најмалку еден или повеќе услови во повикот.

Најмногу од одобрените кредитни барања или 1.413 се од мали компании, 1037 од микро компании, 170 од трговци-поединци и 58 се барања од занаетчии. Корисниците на бескаматните кредити од третата линија вработуваат вкупно 18.927 лица.

Би можело да ве интересира

Петтиот пакет антикризни мерки и натаму на чекање во Собранието

Организаторите на настани ги ставија протестите во мирување, викендов одат на средба со Битиќи

Жарко Настоски

Битиќи за организаторите на настани: Бараат грантови, но не прифаќаат да понудат програма за да им ги покриеме трошоците

Маја Илиевска-Пачемска

Протестираат организаторите на настани: Бараме државна помош, не работиме веќе 14 месеци

Жарко Настоски

Занаетчиите ја чекаат поддршката за плати, голем дел не можат да аплицираат за бескаматните кредити на Развојната банка

Жарко Настоски

Битиќи најави нови мерки за помош на угостителите

Жарко Настоски