Одложено судското рочиште за стечај на штипски „Бетон“

Во Основниот суд во Штип денеска е одложено судското рочиште за отворање или претстечајна постапка за градежната компанија „Бетон“.

Судијата, Маја Џорлева од Основниот суд во Штип кој го води предметот вели дека причината за одлагањето е се уште не готовиот извештај на привремениот стечаен управник Драги Димовски од Струмица кој има, како што вели, обемна работа за подготовка на овој извештај, бидејќи мора и да изанализира околу 30 имотни листа, односно објекти т.е. недвижен имот што се во сопственост на компанијата „Бетон“. Затоа се дава и рок на привремениот стечаен управник да го направи извештајот, а рочиштето е презакажано за 2 јули.

Тројца доверители бараат отворање стечајна постапка за компанијата „Бетон“, но со отворањето на извештајот на 2 јули ќе се знае колкав е долгот и побарувањето на оваа компанија.

Судијата има одредено и времена мерка, односно забрана за располагање на имотот и за негово извршување. Џорлева појаснува дека со оваа мерка имотот на „Бетон“ не може да се продаде, ниту, пак, да се наплати долг преку извршители.

Компанијата „Бетон“ пред неколку години беше втора по големина градежна компанија во земјава, а на јавноста и е позната како најголем корисник на тендерите за проектот „Скопје 2014“ за што заработи и 55 милиони евра. Оваа компанија беше споменувана и во „бомбите“ кои како доказен материјал завршија во СЈО.

Би можело да ве интересира

Штипскиот ветеринар: Кучето Бренда беше усмртено зашто беше старо и агресивно

Галена Николовска-Ризвановиќ

Штип конечно ќе ја гради браната на река Отиња

Ана Ололовска

Археолозите работат на два локалитета на експресниот пат Штип – Кочани

Пробниот попис во Штип тече без проблеми

Ана Ололовска

Акција „Се бара Тор од планетата Азгард“ во Штип

Ана Ололовска

Општина Штип продолжува со реконструкција на патната инфраструктура во градот

Ана Ололовска