Од денеска плаќање во кеш најмногу до 500 евра

Од:

Од денеска граѓаните во земјава ќе може да плаќаат во ќеш најмногу до 500 евра. Во сила стапија измените на Законот за платен промет, кој според министерот за финансии, е мерка во борбата против сивата економија.

-Клучно е дека оваа мерка се спроведува со цел да се намали сивата економија и затоа што со плаќање на црно, практично се прави штета на граѓаните. Заради тоа ние презедовме мерка за спуштање на лимитот за плаќање во кеш и таа мерка се спроведува од порано бидејќи првиот лимит беше на 2.000 евра и успешно се реализира, потоа од 1 јануари годинава лимитот беше спуштен на 1.000 евра, а од денеска ќе биде до 500 евра, изјави Тевдовски.

Во Законот јасно е нагласено дека од 2.000 евра лимитот ќе се напамали на 1.000 евра и ќе се застане на 500 евра.

Тоа, според министерот, е добро, бидејќи тоа е борба против сивата економија и против плаќањата што не се пријавени и не се оданочени.

-Ние имаме институционален капацитет да ја спроведеме оваа мерка, покажавме дека тоа од минатата година успешно се спроведува и така ќе продолжиме, порача министерот Тевдовски.

Би можело да ве интересира

Заев: Следува инвестициски циклус од околу пет милијарди евра

А1он

Понеповолна економската состојба во преработувачката индустрија на месечно ниво

А1он

Прометот во индустријата намален на месечно, зголемен на годишно ниво

А1он

Гацов: Политичките случувања влијаат негативно на економијата и даноците

А1он

Изменетиот закон за возила стапува во сила без целосно дефинирани критериуми

Татјана Ташкова

Заев: Нето-приливите на странски директни инвестиции се зголемија од 131 милиони евра во 2012. на 621,9 милиони евра лани

А1он