Од 35.230 ДДВ обврзници, само 178 прилагодени на системот е-Даноци

Од:

Од вкупно 35.230 ДДВ обврзници, само 178 досега ги презеле сите неопходни активности за електронско поднесување пријави и даночни биланси за данок на добивка до УЈП, односно се регистрирале со Дигитален сертификат на УСБ токен.

Како што соопшти Управата за јавни приходи (УЈП), први кои треба да почнат со задолжително користење е-Даноци од 1 јануари 2013 година, се 4.595 месечни ДДВ обврзници, од кои во моментот само 98 се во целост подготвени да ги поднесуваат даночните пријави преку etax-fl.ujp.gov.mk.

До крајот на идниот месец, обврска да се прилагодат на новиот систем имаат уште 2.855 месечни ДДВ обврзници, односно 1.642 месечни ДДВ обврзници кои воошто не се регистрирани на е-Даноци.

Со оглед дека станува збор за новина во даночното работење, УЈП апелира месечните ДДВ обврзници навреме и во предвидените рокови да ги преземат сите неопходни чекори за користење на електронските услуги на УЈП. Во спротивно постои ризик од 1 јануари да не можат да пријават ДДВ и данок на добивка во УЈП.

За практична примена на е-даночните услуги, УЈП секој месец организира обуки и советувања за даночните обврзници низ цела Македонија. За повеќе информации во врска со обуките и сите други прашања поврзани со е-Даноци, фирмите и сметководтствените бироа можат да се обратат во Инфо центарот на УЈП 0800 33 000.

Би можело да ве интересира

УЈП го следи случајот со текстилната фабрика „Баргала“, контролата е при крај

Ана Ололовска

Лукаревска: Изречени се повеќе од 400 глоби за неиздавање фискални сметки

Ана Ололовска

УЈП правела техничко доусогласување, ќе се исплатат и останатите средства од „Мој ДДВ“ за првото тримесечје

Ана Ололовска

Државната помош за февруари и март ја злоупотребиле 181 работодавач, не дале плати на 753 вработени

Ана Ололовска

На 31 мај истекува рокот за потврда или корекција на даночни пријави

Барањето за исплата на плати за февруари и март поставено на платформата на УЈП, работодавачите до 30 април да го поднесат на е-даноци

Ана Ололовска

Leave a Comment

twelve + 17 =