Николовски: Македонија три години не плаќала членарина во ФАО

Од:

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство вчера платило 35.000 евра членарина во ФАО, сума која Македонија ја должела три години и поради што со допис била информирана дека ако не ја подмири, ќе биде исклучена од организацијата и без право на глас.

Како што соопшти денеска ресорниот министер Љупчо Николовски, долгот бил 44.000 евра и 102.000 долари.

– За да не го изгубиме правото на глас, вчера плативме 35.000 евра. Претходно, ФАО испрати допис до Министерството за надворешни работи со барање долгот да се плати, но и не предупреди за последиците ако тоа не го сториме, рече Николовски.

За ваквото, нагласи, неодговорно однесување, ќе има одговорност.

Би можело да ве интересира

Презентиран предлог Буџетот за земјоделство за 2023, историски најголем буџет со фокус на стабилно и зголемено производство на храна

Горан Наумовски

МЗШВ: Кон 5.851 млекопроизводител исплатени се 89,4 милиони денари за произведено и предадено млеко во јуни и јули 2021 година

Ана Ололовска

Николовски: 140 милиони денари за млекопроизводителите и 20 милиони денари за поттикнување на потрошувачката на свежо овошје

Ана Ололовска

МЗШВ: Активно се работи за подигнување на електронскиот систем, базата на министерството е сигурна и етапно се враќа во функција

Ана Ололовска

МЗШВ: Исплатени над 1,5 милијарди денари субвенции за обележани грла овци, користен сертифициран материјал и одгледани и заклани гоеници до 11.120 корисници

Ана Ололовска

Нови мерки за финансиска поддршка на земјоделците

Ана Ололовска