Нето надворешниот долг намален за 95 милиони евра

Од:

На крајот на првиот квартал од 2021 година нето надворешниот долг изнесува 3.297 милиони евра или 28,4 отсто од БДП што е квартално намалување за 95 милиони евра, соопшти денеска Народната банка.

dobivaj vesti na viber

Од аспект на структурата, и натаму поголемо учество во вкупниот нето-долг има приватниот нето-долг, 61 процент.

Според НБ, бруто надворешниот долг изнесува 9.833 милиони евра или 84,8 отсто од БДП што е квартално зголемување од 1.203 милиони евра, додека бруто надворешните побарувања изнесуваат 6.537 милиони евра или 56,4 отсто од БДП и се зголемување од 1.298 милиони евра.

Негативната нето меѓународна инвестициска позиција (МИП) изнесува 6,985 милиони евра или 60,2 процента од проектираниот БДП за 2021 година и на квартална основа бележи намалување за 35 милиони евра. Од аспект на структурата на нето МИП, најголемиот дел или 83 проценти се нето-обврски врз основа на директни инвестиции, главно врз основа на сопственички капитал.

Би можело да ве интересира

Бранимир Јовановиќ: Народна банка ќе ја зголеми сиромаштијата ако продолжи да ги зголемува каматите, а инфлацијата нема да се намали

Орце Костов

Склучен Меморандум за соработка помеѓу Народната банка и Државната комисија за спречување на корупцијата

Народна банка: Основната каматна стапка зголемена на 2,50%

Катерина Павлова-Николовска

Народна бакна: Продолжува трендот на раст на плаќањата со платежни картички и е-кредитни трансфери

Да не се брза со рефинансирање, промени ќе има само кај новите кредити во променливата стапка

Орце Костов

Усвоен најновиот Квартален извештај со најновите макроекономски проекции на Народната банка

Ана Ололовска