НБРМ: Во вториот квартал нето приливи од 69 милиони евра, девизните резерви зголемени за 94,5 милиони евра

Од:

Народната банка попладнево соопшти дека во вториот квартал од годинава кај трансакциите со нерезиденти остварени се нето приливи од 69,1 милиони евра.

Позначајни нето приливи се остварени кај директните инвестиции и заемите. Девизните резерви бележат зголемување за 94,5 милиони евра.

Во овој период, во тековните трансакции со нерезиденти е остварен дефицит од 120 милиони евра, или за 28,2 милиони евра повеќе во однос на истиот период минатата година. Во однос на одделните компоненти, зголемен е суфицитот кај секундарниот доход и кај размената на услуги, додека дефицитот кај стоковната размена и примарниот доход забележа проширување.

Би можело да ве интересира

НБ: Последните макроекономски показатели главно се движат во очекуваните рамки

Ана Ололовска

МФ: Јавниот и државниот долг за прво тримесечје во рамки на планираното

Жарко Настоски

Граѓаните во пандемија повеќе го користат електорнското плаќање и мобилните апликации

Ана Ололовска

Ангеловска-Бежоска на Kонференција на белгиската централна банка: Постои висок степен на усогласеност на домашната регулатива за работењето на НБ со европската

Ана Ололовска

Состанок Георгиева – Ангеловска Бежоска: НБ има витална улога, професионалноста и независноста од клучно значење

Ана Ололовска

Народната банка едуцира за нефункционалните кредити

Ана Ололовска