НБ: На 1 февруари завршува рокот за пријавување на научните трудови за Годишната награда на Народната банка

Од:

Крајниот рок за доставување на трудовите за Годишната награда за 2022 година за најдобар труд од областа на макроекономијата и банкарството на Народната банка (НБ) истекува на 1 февруари 2022 година, потсетуваат од централната банка.

dobivaj vesti na viber

Конкурсот, што Народната банка традиционално го објавува изминатите 15 години, има за цел да ја поттикне научната мисла и да афирмира млади истражувачи. Право на учество имаат државјани на Република Северна Македонија на возраст до 35 години, со исклучок на вработените во Народната банка и членовите на Советот на Народната банка. Повеќе информации може да се најдат на линкот https://bit.ly/Godisna_nagrada.

-Tрудот треба задолжително да содржи и осврт кон македонската економија на соодветната тема и препорачливо е да има стандардна структура на научно истражување. Еден автор има право да поднесе само еден труд и тој може да се достави на македонски, албански или на англиски јазик. Авторите имаат право да конкурираат на Конкурсот за избор на најдобар труд и со трудови коишто веќе биле објавени (но не пред 1 јануари 2020 година), прецизираат од НБ.

Годишната награда на Народната банка за прворангираниот труд, додаваат, изнесува 100.000 денари, нето.

-Доколку второрангираниот труд е со квалитет близок до прворангираниот, Народната банка може да додели и втора награда, во износ од 50.000 денари, нето. Покрај тоа, наградениот труд се презентира пред стручната јавност на настан организиран од Народната банка и се објавува на веб-страницата на институцијата, посочуваат од НБ и додаваат дека изминатите неколку години, наградените трудови беа презентирани на сесија на Клубот на истражувачите, формиран од Народната банка.

Од централната банка нагласуваат дека низ годините, на конкурсот за Годишната награда на Народната банка пристигнуваа голем број квалитетни анализи и, како што велат, тој делуваше како истражувачки центар за младите истражувачи од областа на економијата и финансиите.

Би можело да ве интересира

Усвоен најновиот Квартален извештај со најновите макроекономски проекции на Народната банка

Ана Ололовска

Ангеловска-Бежоска за ХТВ: Очекуваме забавување на растот на нашата економија како последица на војната во Украина

Ана Ололовска

Ангеловска-Бежоска на Годишниот регионален состанок на гувернери: Корона-кризата докажа дека банкарскиот сектор е отпорен на шокови

Ана Ололовска

Анкета на Народната банка: Банките и штедилниците најавуваат нови производи за „зелено кредитирање“

Ана Ололовска

Ангеловска-Бежоска ‒ Боуман: Политиките на Народната банка се столб на макроекономската стабилност

Ана Ололовска

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците

Ана Ололовска