Народната банка поднесе кривична пријава против поранешни одговорни лица во Еуростандард за предизвикување стечај

Од:

Имајќи го предвид членот 181 од Законот за банките, со којшто се нормира кривичното дело – Предизвикување стечај на банка, Народната банка до Јавното обвинителство поднело кривична пријава против поранешни одговорни лица во „Еуростандард банка“ АД Скопје – сега во стечај.

Истовремено, до Јавното обвинителство, Народната банка предложи и преземање мерки коишто се во насока на натамошна заштита на интересите на доверителите.

„Заради карактерот на постапката и почитувајќи ги надлежностите на Јавното обвинителство и правото на пресумпција на невиност, во овој момент, Народната банка не би можела да сподели подетални информации“, соопштуваат од Народната банка.

Би можело да ве интересира

Оштетени штедачи од Еуростандард банка: Уставниот суд веднаш да ја достави одлуката за оценка на уставноста до Собранието или Владата

МФ: Јавниот и државниот долг за прво тримесечје во рамки на планираното

Жарко Настоски

Оштетените штедачи ја поздравуваат одлуката на Уставен суд за поведената постапка за Закон за банки

Ана Ололовска

„Правда за штедачи“ поднесе барање за оставка на ДКСК, Ивановска им порача дека сочувствува со штедачите

Ана Ололовска

Здружение на оштетени штедачи: ДКСК нема надлежност кај судир на интереси во апстрактен спор меѓу општи акти

Уставен не гласаше за Законот за банки, ќе чека информација од ДКСК за евентуален конфликт на интереси на судии