Народна банка: Вкупните депозити непроменети, кредитирањето продолжува да расте

Од:

Вкупните депозити се непроменети во споредба со март, а годишната стапка на раст изнесува 6,3 отсто, при поголем раст на депозитите на домаќинствата, покажуваат податоците на Народната банка.

Според објавените податоци вкупните кредити продолжија да растат на месечна основа, а на годишниот раст на вкупните кредити од 5,5 отсто се што должи на зголеменото кредитирање на двата сектора, со поголем придонес на секторот „домаќинства“.

На годишна основа, депозитите на корпоративниот сектор и на секторот „домаќинства“ се зголемени за 6,5 отсто, односно 7,8 отсто.

Кредитирањето на годишна основа на корпоративниот сектор бележи раст од два отсто, додека кај домаќинствата забележаа годишен раст од 9,4 отсто

Би можело да ве интересира

Народната банка го објави конкурсот за Годишната награда за млади истражувачи за 2021 година

Ана Ололовска

НБ: Девизните средства на државата добиени со задолжувања се чуваат на сметка на НБ, конверзијата се прави во НБ и не значи печатење пари

Ана Ололовска

НБ: Раст на девизните резерви, умерено подобрени трендови на девизниот пазар

Ана Ололовска

Народна банка: Основната каматна стапка и понудата на благајнички записи непроменети

Ана Ололовска

Ангеловска-Бежоска – Галовеј: Соодветната монетарна политика, загарантираната ценовна стабилност и стабилноста на денарот се еден од најцврстите столбови на македонската економија

Ана Ололовска

Народна банка: Девизните резерви месецов со раст од 603,8 милиони евра, се очекува натамошен раст

Ана Ололовска