Народна банка: Надворешниот долг се намалил за 64 милиони евра

Од:

Бруто надворешниот долг со исклучен ефект од специфичните активности за управување со девизните резерви на централната банка, изнесува 8.127 милиони евра (74,3% од БДП) и забележа квартален пад од 64 милиони евра, соопшти денес Народната банка.

dobivaj vesti na viber

Истовремено, бруто надворешните побарувања без ефектот од специфичните активности на централната банка изнесуваат 5.188 милиони евра (47,5% од БДП) и забележаа намалување од 195 милиони евра, велат од НБСМ.

„Негативната нето меѓународна инвестициска позиција (МИП) изнесува 6.650 милиони евра, или 60,8% од проектираниот БДП за 2020 година. На квартална основа, негативната МИП бележи зголемување за 257 милиони евра коешто речиси во целост произлегува од зголемените обврски, а во помал обем и од намалувањето на средствата. Притоа и натаму, најголемиот дел од МИП, односно 86%, се нето-обврски врз основа на директни инвестиции, од кои 75% се врз основа на сопственички капитал,“ се вели во соопштението.

Би можело да ве интересира

Усвоен најновиот Квартален извештај со најновите макроекономски проекции на Народната банка

Ана Ололовска

Народна банка ја зголеми основната каматна стапка на 1,75 проценти

Катерина Павлова-Николовска

Истражувачка конференција на НБ: Посилни економии преку зелена и дигитална трансформација

Одржана е редовна седница на Советот на Народната банка: Направени промени кај инструментот задолжителна резерва

Ана Ололовска

НБ доби уште речиси една година пристап до девизна ликвидност од 400 милиони евра преку репо-линијата на ЕЦБ

Ана Ололовска

Финансиските регулатори потпишаа Меморандум за соработка во финтек-областа: Градиме систем за поддршка на развојот на финтек-секторот

Ана Ололовска