Народна банка: Девизните резерви месецов со раст од 603,8 милиони евра, се очекува натамошен раст

Од:

Девизните резерви на земјава од почетокот на месецов бележат раст од 603,8 милиони евра и според Народната банка тие во изминатиот период достигнаа историски највисоко ниво и оти очекуваат нивен натамошен раст.

– Високото ниво на девизните резерви од над три милијарди евра, не само што е соодветно за одржување на стабилен курс на денарот, туку како што веќе и имаме посочено, тоа е двојно повисоко во однос на 2008 година, кога како централна банка успешно одговоривме на предизвиците од тогашната глобална економска и финансиска криза, наведуваат од Народната банка и додаваат дека тие се клучни за гаранција на стабилноста на девизниот курс на домашната валута.

Потсетуваат дека Народната банка има и низа инструменти што се дополнителна гаранција за стабилноста на девизниот курс на денарот во однос на еврото.

– Со најновите проекции на Народната банка, во претстојниот период се очекува натамошен раст на девизните резерви. И во проекциите на сите релевантни меѓународни институции се посочува дека нивото на девизните резерви на нашата земја е и ќе остане адекватно и дека на ниту еден начин нема да биде загрозена стабилноста на денарот. Неодамна, во текот на мај, двете најугледни светски агенции за кредитен рејтинг – „Стандард и Пурс“ и „Фич“, во основа задржувајќи го досегашниот кредитен рејтинг на земјата, истовремено потврдија и дека нема опасности за стабилноста на девизниот курс на нашата домашна валута, истакнуваат од Народната банка.

Би можело да ве интересира

Монетарната поставеност соодветна на економските и финансиските движења, оценува Народната банка

Ана Ололовска

Народна банка: Продолжува трендот на намалување на просечната каматна стапка

Ана Ололовска

Народната банка објави видео за плаќање со мобилен телефон

Ана Ололовска

Народната банка започна со одржување серијал е-работилници за новинари

Ана Ололовска

Раст на кредитите и депозитите во јуни и на месечно и на годишно ниво

Ана Ололовска

НБ и ОПМ заеднички за заштита на корисниците на услугите на банките и штедилниците

Ана Ололовска