Народна банка: Девизниот курс на денарот е стабилен

Од:

Народната банка ги демантира информациите објавени на некои портали и на социјалните мрежи дека е покачен курсот на еврото. Девизниот курс на денарот е стабилен и нема промени во неговото ниво, велат од централната банка.

dobivaj vesti na viber

– Во објавите се прави забуна помеѓу курсната листа за вршење на платен промет со странство за потребите на државните органи, со средниот курс кој е релевантен податок за вредноста на валутите. Средниот курс на еврото според курсната листа на Народната банка изнесува 61,69 денари и истиот е непроменет во однос на лани, потенцираат од Народната банка.

На веб страницата на Народната банка https://www.nbrm.mk/kursna_lista.nspx секојдневно се објавуваат овие податоци и тие се единствениот релевантен извор на информации за девизниот курс на домашната валута.

– Народната банка располага со низа инструменти со коишто ја гарантира стабилноста на денарот во однос на еврото. Девизните резерви коишто се клучни за одржување на стабилноста на курсот на домашната валута се на високо ниво – двојно повисоко од пред глобалната економска криза во 2008 година, нагласуваат од централната банка.

Би можело да ве интересира

Народна бакна: Продолжува трендот на раст на плаќањата со платежни картички и е-кредитни трансфери

Да не се брза со рефинансирање, промени ќе има само кај новите кредити во променливата стапка

Орце Костов

Усвоен најновиот Квартален извештај со најновите макроекономски проекции на Народната банка

Ана Ололовска

Хрватска одобри воведување на еврото во 2023 година

А1он

Народна банка ја зголеми основната каматна стапка на 1,75 проценти

Катерина Павлова-Николовска

Истражувачка конференција на НБ: Посилни економии преку зелена и дигитална трансформација