Намален бројот на туристи во мај

Од:

Во мај годинава во земјава се евидентирани 98 998 туристи кои оствариле 205 356 ноќевања, покажуваат податоците на Држваниот авод за статистика.

Бројот на туристите во мај 2019 година во однос на истиот месец лани е намален за 4.8 %, а бројот на ноќевањата за 2.8 %.

Бројот на домашните туристи е намален за 4.1 %, а на странските за 5.2 %.

Бројот на ноќевањата на домашните туристи во мај 2019 година, во однос на мај 2018, е намален за 11.7 %, а бројот на ноќевањата на странските туристи е зголемен за 2.1 %.

Во периодот јануари – мај 2019 година, пак, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 0.1 %, и тоа: кај домашните туристи за 2.6 %, додека кај странските има намалување за 1.0 %.

Бројот на ноќевањата е намален за 0.3 %, и тоа: кај домашните туристи за 0.4 %, а кај странските за 0.2 %.

Би можело да ве интересира

Намален бројот на осудени и обвинети лица во 2019 година

Ана Ололовска

Пораст на активното население, мажите и натаму подоминантни од жените

Ана Ололовска

Најмногу пари за храна и режиски трошоци, најмалку за културни активности

Ана Ололовска

Населението во земјава старее, се зголемува бројот на починати, се намалува бројот на родени

Ана Ололовска

Евростат: Во Бугарија и Франција има 60 отсто вонбрачно родени деца

Ана Ололовска

Во ЕУ 42 проценти од децата се родени во вонбрачни заедници, кај нас 12,1

Ана Ололовска