Најнизок раст на британската економија од 2012 година

Од:

Британската економија забележа најнизок раст во изминатите шест години, што се објаснува со неизвесноста поради излезот на земјата од Европската унија.

Според податоци на Британскиот завод за национална статистика (ОНС), британската економија во 2018 година пораснала за 1,4 отсто, наспроти 1,8 отсто претходната година.

Тоа е најнизок годишен раст во Велика Британија од 2012 година, кога исто така изнесуваше 1,4 проценти.

Британскиот министер за финансии Филип Хамонд рече дека бројката е „солидна“ со оглед на моменталните околности, но призна дека британската економија страда поради Брегзит.

– Колку порано го решиме тоа, толку подобро, бидејќи побрзо ќе можеме да се свртиме кон повисока стапка на раст во иднина, истакна Хамонд.

Би можело да ве интересира

Џонсон може повторно да го суспендира Парламентот

Лондон достави писмени предлози за измена на договорот за Брегзит

Корбин вети референдум за членството на Британија во ЕУ ако дојде на власт

ЕУ му порача на Џонсон да престане да се преправа дека преговара за Брегзит

Ана Ололовска

Британскиот Врховен суд расправа за легалноста на суспензијата на Парламентот

Џонсон ќе го почитува законот, но и покрај тоа ќе ја извади Велика Британија од ЕУ на 31 октомври

Ана Ололовска