ММФ ја зголеми проценката за растот на американската економија на седум отсто во 2021 година

Од:

Американската економија во 2021 година ќе порасне за седум проценти, што е значително пооптимистичка последна прогноза на ММФ отколку во април и се темели на силното закрепнување од пандемијата, како и на претпоставката дека големите инфраструктурни и планови за социјална потрошувачка на претседателот Џо Бајден ќе бидат усвоени во Конгресот.

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во проекцијата од април предвиде дека годинава растот на американскиот БДП ќе изнесува 4,6 проценти. Фондот, исто така, ја зголеми својата прогноза за растот на американската економија за 2022 година, на 4,9 проценти, наспроти 3,5 проценти во април.

Новите повисоки предвидувања покажуваат дека американскиот Конгрес ќе ги усвои плановите на администрацијата на претседателот Џо Бајден годинава фокусот да се стави врз вработувањата и инвестициите во покревање на стандардите на американските семејства, во форма слична на првичните предлози, кои вклучуваа значителни социјални трошоци и даночни реформи.

Извршната директорка на ММФ, Кристалина Георгиева, изјави дека со ова САД ќе ги усвојат бројните препораки што ММФ со години им ги даваше, вклучувајќи ги инвестициите во зголемување на продуктивноста, образованието, како и овозможување на повеќе жени да имаат пристап до работа на американскиот пазар на трудот.

-Тоа ќе ја зголеми краткорочната побарувачка, зголемувајќи го БДП-то за кумулативни 5,25 проценти од 2022 до 2024 година, рече Георгиева на прес-конференција, додавајќи дека двете програми што Конгресот треба да ги усвои ќе доведат до траен раст на приходите и животниот стандардна Американците, со раст на БДП за еден процентен поен и по десет години.

Имено, ММФ смета дека САД треба да дадат приоритет на инвестициите во програми кои имаат најголемо влијание врз зголемувањето на продуктивноста, потоа врз зголемувањето на учеството на граѓаните во работната сила, намалувањето на сиромаштијата и поттикнување на транзицијата на економијата од јаглеродот.

ММФ наведува дека САД треба да ја користат даночната политика за да ги постигнат овие цели, намалувајќи ги „лошо насочените даночни трошоци“, истовремено зголемувајќи ги федералните даноци на гориво и воведувајќи други даноци на јаглерод.

Би можело да ве интересира

„Економист“ во редакциска колумна ја повика Кристалина Георгиева да се повлече од функцијата директор на ММФ

А1он

Коен: Инвестирајте во младите, покажете им дека имаат можности дома

А1он

Панел на СЕФФ: Треба да се најдат попроникливи и покреативни интервенции во економијата

А1он

ММФ започна со распределбата на 650 милијарди долари на земјите членки

А1он

ММФ: Нерамноправноста во пристапот до вакцините се одразува и на закрепнувањето на економиите

Ана Ололовска

ММФ има план за крај на пандемијата – ќе го вакцинира целиот свет за 50 милијарди долари

Жарко Настоски