Митилинеос – Когенеративна постројка Скопје“ доби статус на стратешки инвестиционен проект

Од:

На седница на Валдата денеска е донесена одлука за утврдување статус на стратешки инвестиционен проект, за проектот „Митилинеос“ Когенеративна постројка Скопје“ на Друштвото за производство на електрична и топлинска енергија Митилинеос ДООЕЛ Скопје.

Вредноста на инвестицијата се предвидува да биде 211 милиони евра и според предвиденото, се состои од постројка за електрична енергија (со моќност 90-105 MW) и топлинска енергија (со моќност од 135-150 MW). Годишното производство на електрична енергија се очекува да изнесува околу 1.150 GWh и околу 275 GWh топлинска енергија, коишто, се очекува да бидат испорачани во соодветните енергетски ситеми (МЕПСО и системот за пренос на топлина на Град Скопје).

Одлуката на Владата е донесена по објавен Јавен повик од страна на Владата на Репувлика Северна Македонија, на 31.01.2022 година, за поднесување барање за утврдување на статус на стратешки инвестиционен проект и по соодветно разгледување на поднесеното барање, од страна на Комисијата за стратешки инвестициони проекти.

Би можело да ве интересира

Владата фатена во лага, не субвенционира 73% од сметките за струја, тврди ВМРО-ДПМНЕ

ЕУ лидерите се договорија за рамка за справување со ценовниот шок од енергетската криза

Обвинителството потврди: Истрага за фирма која ја чисти Владата

Катерина Павлова-Николовска

Социјално ранливите категории и пензионерите четири месеци ќе добиваат помош од државата

Катерина Павлова-Николовска

Мицкоски: Нашиот план за справување со енергетската криза стои, владата да одговори дали го одбива заради бизнис зделки или договори во 4 очи

Алијанса за Албанција со предлози за ублажување на енергетската криза