Митева: Преку регулација на криптовалутите ВМРО-ДПМНЕ обезбедува повеќе од половина милијардa евра во македонскиот Буџет

Од:

-Тргувањето со криптовалутите станува сѐ почесто споменувано, a овој вид вложување сѐ повеќе го привлекува вниманието на граѓаните. Во Република Македонија овој сегмент сѐ уште не е регулиран со закон, па, во случај на измама, нема начин да се обештетат инвестициите. Нашите закони ниту овозможуваат, ниту пак забрануваат купување и продавање криптовалути, поради што граѓаните имаат можности сами да одлучуваат дали ќе инвестираат рече на прес конференција портпаролката на ВМРО-ДПМНЕ, Марија Митева.

„ВМРО-ДПМНЕ цени дека времето на политички теми кои на дневно ниво ја уназадуваат Македонија е завршено. Преку пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ во Собранието, ќе поднесеме Закон со кој ќе се дозволи трговија и чување на криптовалутите во Македонија. Со тоа, инвестираните и вложени пари од граѓаните ќе завршат во буџетот, ќе ја подобриме економијата. Ова законско решение кое ќе го предложиме ќе ги содржи во себе следните ослободувања: Најпрво, Трговија со криптовалути без ДДВ; Потоа ќе воведеме законска норма со која тие кои што ќе тргуваат со криптовалути најмалку до крајот на 2023 година ќе бидат ослободени од данок на добивка и персонален данок на доход“ – вели Митева.

Би можело да ве интересира

ВМРО ДПМНЕ: ЈП Лајка не демантира судир на интереси, ДКСК да поведе постапка и да утврди колку пари се испумпани со судир на интереси

А1он

ВИДЕО: О.Г.А.Н. штанца анкети секој ден, а во седиштето нема никој и се вејат пелени

Маја Илиевска-Пачемска

Кина ги прогласи за незаконски сите трансакции со криптовалути

А1он

СДСМ: Очајнички чекори на ВМРО-ДПМНЕ пред извесниот пораз што им следува во Град Скопје и Карпош

А1он

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ се уплаши од Законот за потекло на имот затоа што ќе важи и за поранешни функционери

А1он

ВМРО ДПМНЕ: Лицемерието во СДСМ денес го достигна врвот

А1он