Министерство за економија: Уредбата за прогласување кризна состојба при недостиг на струја претставува усогласување со Законот за енергетика

Од:

Уредбата за прогласување на кризна состојба при недостиг на електрична енергија што ја донесе Владата на 30 октомври годинава и која веќе е објавена во Службен весник е донесена со цел усогласување со одредбите на Законот за енергетика, порачуваат од Министерството за економија.

– Уредбата за критериумите и условите за прогласување на кризна состојба во случаи на временски и природни непогоди, хаварии и нарушувања на пазарот на електрична енергија, начинот на снабдување со електрична енергија во кризна состојба, мерките кои се преземаат во случај на кризна состојба, како и правата и обврските на носителите на лиценци за вршење на електроенергетски дејности, која што е објавена во Службен весник е донесена со цел усогласување со одредбите на Законот за енергетика, согласно кој пазарот на електрична енергија е целосно отворен и има повеќе учесници на пазарот, како на пример, Оператор на пазар – МЕМО ДООЕЛ, велат од Министерството за економија.

Во опфатот на оваа Уредба, додаваат, се определени и правата и обврските на учесниците на пазарот во услови на кризна состојба и се вклучени сите учесници на пазарот, а не како претходно само државните енергетски компании.

– Претходната Уредба беше донесена во 2012 година и во неа не беа усогласени новите одредби за пазарите на електрична енергија. Континуирано ја следиме состојбата во електроенергетскиот сектор, во моментов има доволно количество на електрична енергија, до крајот на годината нема да има зголемување на цената на струјата за домаќинствата, потенцираат од Министерството за економија.

Во вчерашното издание на Службен весник на 12 страници објавена е Уредба за критериумите и условите за прогласување на кризна состојба во случаи на временски и природни непогоди, хаварии и нарушувања на пазари на електрична енергија начинот на снабдување со електрична енергија во кризна состојба, мерките што се преземаат во случај на кризна состојба, како и првата и обврските на носителите на лиценци за вршење на електроенергетски дејности.

Би можело да ве интересира

Економијата закрепнува, предизвик останува енергетската криза

Ана Ололовска

Енергетската криза ги покажа слабостите на системот, оценува бизнис секторот

Катерина Павлова-Николовска

Анкета: 93 отсто од компаниите имаат потреба од нови финансиски мерки за ублажување на последиците од пандемијата

А1он

Битиќи: Во 2022 години поддршката за компаниите ќе биде за 30 отсто поголема од оваа година

Ана Ололовска

Битиќи: Поскапувањето нема да биде како што некои сеат страв кај народот, рестрикции нема да има

Ана Ололовска

Битиќи: Во 2021 економијата можеше да продуцира многу повеќе, но се случија глобални кризи

Ана Ололовска