Минималните трошоци на четиричлено семејство во октомври зголемени за 200 денари

Од:

Минималните трошоци на едно четиричлено семејство во октомври се зголемени за 200 денари во однос на септември, покажуваат податоците на Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ), кој секој месец ја изработува синдикалната потрошувачка кошничка.

Според овие податоци, синдикалната минимална кошничка во октомври изнесува 34.584 денари. Храната учествува со 42,7 проценти во вкупната структура на кошничката или за храна и пијалоци потребни биле 14.779 денари. За режиски трошоци биле потребни најмалку 10.879 денари, а за хигиена 2.390 денари.

– Поради се по евидентното зголемувањето на цените, очигледно е дека ни треба зголемување на платите со кој ние како работници без да се грижиме за нашата егзистенција ќе можеме да си ги овозможиме најмалку трошоците во висина на една синдикална потрошувачка кошница. Затоа, апелираме да бидат прифатени забелешките на синдикатите во врска со зголемувањето на платите за да не продолжи трендот на осиромашување на граѓаните, велат од Синдикатот.

Оттаму оценуваат дека е оправдано барањето за зголемување на минималната плата на 18.000 денари и линеарно зголемување на останатите плати.

Би можело да ве интересира

ОН: Македонците живеат во просек 75 години

Ана Ололовска

„Кошница за домаќинствата“ во грчките супермаркети со производи чии цени треба да останат исти поради инфлацијата

А1он

Инфлација од 18,7 проценти, три минимални плати се потребни за основната потрошувачка кошничка пресмета ССМ

Катерина Павлова-Николовска

Комуналниот отпад по жител во 2020 година 68 килограми поголем од 2016

Ана Ололовска

Трошоците на живот во октомври зголемени за 0,5 отсто во однос на септември

Ана Ололовска

Зголемени трошоците на живот и цените на мало

Ана Ололовска