МФ: Усвоен ребалансот, обезбедени средства за поддршка на здравството и за реализација на четвртиот пакет-мерки

Од:

Усвоен е ребалансот на Буџетот за 2020 година со што се обезбедуваат дополнителни средства за вакцини, лекови и зајакнување на здравствените капацитети со цел справување со здравствената криза предизвикана од ковид-19, како и средства за реализација на четвртиот пакет-мерки, кој има за цел да обезбеди економско заздравување. Со тоа се обезбедува одржливост на домашните економски дејности и на работните места, закрепнување на одредени дејности и обезбедување политики коишто ќе помогнат во продолжување на позитивните трендови на македонската економија, по завршување на кризата. Воедно со ребалансот се обезбедуваат повеќе средства и за студентскиот и ученичкиот стандард.

– Секојдневно се бориме за секој човечки живот, за секое работно место. Со овој ребаланс се обезбедија дополнителни средства за брзи тестови за ковид-19, како и за медицински персонал којшто е директно вклучен во борбата со коронавирусот. Истовремено со ребалансот се обезбедија средства за реализација на четвртиот сет мерки коишто ќе овозможат ревитализација на економијата преку поддршка на работните места, на инвестициите и извозот на компаниите и на ранливите категории граѓани, потенцира министерот за финансии, Фатмир Бесими.

Со ребалансот се обезбедуваат средства за спроведување на четвртиот пакет мерки за: финансиска поддршка на работодавците за исплата на плати во октомври, ноември и декември 2020 година, финансиска поддршка на ранливите категории граѓани погодени од ковид 19, поддршка на производителите, преработувачите и извозниците на грозје, наливно вино и вино во шишиња, државна гарантна шема и царинска гаранција преку Развојната банка, грантови за туристички агенции, игротеки и ресторани за свадби, поддршка на дејноста туристички водичи регистрирани како самостојни вршители на дејност, враќање на туристичка такса за 2019 година како и поврат на средствата од „Викенд без ДДВ“.

Дополнително со ребалансот преку амандмани, се обезбедени средства за финансиска поддршка за децата без родители, за мапирање стратешки индустриски сектори во регионот на Охрид, за изградба на дел од третиот крак на водоснабдителниот систем во село Липково и водоснабдување во Мала Речица, за довршување на филтер станиците во Штип и Карбинци.

Со овој ребаланс на Буџет со дефицит на ниво на просекот на земјите од ЕУ се обезбедува справување со ефектите од досега најголемата економска криза на светско ниво предизвикана од пандемијата на ковид-19.

Би можело да ве интересира

Бесими-Силвестри: Економската состојба стабилна и покрај ковид-кризата

Ана Ололовска

Бесими со порака до инвеститорите на форумот на „Еуромани“: Економски раст годинава, догодина забрзување на растот

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Заев: Во 2020 го испорачавме ветеното, 2021 година на квантен економски скок

Ана Ололовска

Оставаме година на пандемија, 2021. година на очекување и опоравување

Ана Ололовска

Бесими: Идната 2021 година во знак на заштита на здравјето, економско заздравување и реформи за забрзан раст на среден и долг рок

Ана Ололовска

Бесими: Антикризните мерки го ублажија падот на економијата кој ќе беше над 7%

Ана Ололовска